Interview Nico

Wij interviewden onze collega Nico Niessen over zijn werk bij Van Driel Transport.

“Ik heb tot nu toe een hele goede ervaring binnen Van Driel-EKB, het is er gezellig en sociaal en als je op kantoor komt voelt het alsof je een huiskamer binnenkomt en staat iedereen open voor een praatje.”

Stel je even voor

Ik ben Nico Niessen, 53 jaar jong en ik ben woonachtig in IJsselstein.

Hoe ben je erop gekomen dit beroep te gaan doen?

Mijn oom was chauffeur, dus eigenlijk wilde ik van kleins af aan ook chauffeur worden, in de vakanties ging ik altijd mee met mijn oom, en ik vond en vind het nog steeds geweldig.

Hoe ben je bij ons bedrijf terecht gekomen?

Ik kwam toevallig een vacature tegen op Facebook, aan de hand daarvan ben ik bij jullie bedrijf terecht gekomen.

Doe je dit met nog steeds zoveel plezier als vroeger aangezien er veel veranderd is?

Ik doe het nog steeds met net zoveel plezier, al zijn er wel dingen veranderd die het wat minder makkelijk maken. Bijvoorbeeld de invoer van de digitale Tacho, veel meer vrachtverkeer op de weg waardoor er natuurlijk ook veel meer file is, en het vinden van een plekje om te overnachten word daardoor ook moeilijker.

Deed je dit beroep al toen je je vrouw leerde kennen? Zo ja, want vond ze hiervan? Zo nee, wat vond ze ervan toen je deze keuze maakte.

Ik doe dit beroep al zolang ik mijn rijbewijs heb. Ik ben begonnen als koerier en toen ik mijn C rijbewijs had ben ik op een bakwagen gegaan, ondertussen ben ik gelijk door gegaan voor mijn E rijbewijs en toen mocht in eindelijk de ‘grote mannen’ wereld in. Mijn vrouw weet dus eigenlijk niet beter.

Wat vinden je kinderen ervan?

Mijn kinderen weten dus ook niet beter, toen ze klein waren heb ik nog een tijdje binnenland gereden maar dit vond ik geen succes. In de ochtend super vroeg uit bed, en in de avond pas weer laat thuis. Dit bevorderd de nachtrust ook niet, en als ik thuis kwam lagen ze al op bed.

Wat vind je het leukste/ mooiste van je beroep? En wat vind je het minst leuk?

Het leukste van het beroep vind ik dat je lekker op jezelf bent zodra je in de auto zit, lekker muziekje aan en geen ‘gezeur’ aan je kop. Het is voornamelijk dus de vrijheid die het zo leuk maakt, en bij verre ritjes natuurlijk ook de mooie plekken waar je komt. Het minst leuke vind ik de files en de druktes op de weg overdag.

Hoe vind jij de verdeling tussen werk en privé? Vind je het zwaar? Of vind je het juist heerlijk?

De verdeling vind ik prima, ik kan mij er goed in vinden. Al is het soms wel wat lastig om af te spreken, omdat je nooit precies weet hoe laat je thuis bent. Natuurlijk kan je af en toe wel aangeven dat je een keer echt om een bepaalde tijd thuis wil zijn, en hier word dan ook rekening mee gehouden.

Neem jij je avond maaltijden mee van huis of eet je in een restaurant?

Ik neem meestal 2 maaltijden mee van huis voor als ik bijvoorbeeld bij een klant sta en het loopt erg uit, maar over het algemeen eet ik eigenlijk meestal wel in een restaurant. Ik vind dat veel gezelliger en je kan vaak op zulke plekken ook douchen en dat wil ik toch wel elke dag doen.

Word je netjes behandeld als chauffeur bij klanten?

Bij de meeste klanten word je gewoon netjes behandeld, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Is er genoeg waardering voor chauffeurs of zouden hierin dingen anders moeten/kunnen?

Of er genoeg waardering is voor chauffeurs hou ik me eigenlijk niet zo mee bezig, maar misschien zouden er wel wat meer automobilisten dat moeten doen. Dat is het enige waar ik me wel vaak aan stoor.

Heb je veel contact met je collega’s onderweg? En eten bijvoorbeeld met elkaar?

Contact met collega’s is er onderweg genoeg, je zou de hele dag met elkaar kunnen bellen als je daar behoefte aan hebt. Soms kom je elkaar tegen onderweg en kan je gezellig samen een hapje eten, maar er zijn ook chauffeurs die het fijn vinden om gewoon lekker in hun auto een magnetron maaltijd te eten.

Wat is het ergste/minst leuke wat je ooit onderweg hebt meegemaakt?

Ik zou dit zo 1,2,3 even niet weten, ik heb gelukkig nog nooit een ernstig ongeluk o.i.d. meegemaakt. Het ergste voor mij is denk ik als een restaurant gesloten was waar ik naartoe wilde, haha.

Hoe vind je het contact tussen kantoor en chauffeurs en heb je daarin bijv. verbeterpunten?

Het contact tussen chauffeurs en planners zijn goed, soms heb ik wel het idee dat er langs elkaar heen gewerkt word, ik geef door hoe laat ik ergens ben, en vervolgens belt een andere planner met de vraag hoe laat ik er ben, maar dit zijn kleinigheidjes en zo spreek je ook weer even iemand anders haha, over het algemeen is alles gewoon top!

Zou je het vak aanraden aan bijv. Jongeren die nog niet weten welke richting ze op moeten.

Dit vind ik best een lastige vraag, ik vind namelijk echt dat je er feeling voor moet hebben, en als je dit niet heb gewoon echt niet doen. Voor de mensen die er wel feeling voor hebben en het niet erg vinden om van huis te zijn raad ik het zeker aan, het is heerlijk werk.

Kan je dit werk blijven doen tot je pensioen?

Ik denk wel dat je dit werk kan blijven doen tot je pensioen, zolang het lichamelijk maar niet te zwaar is. in de containers is het lichamelijk niet zwaar dus persoonlijk hoop ik zeker dat ik dit kan blijven doen.

Tot slot: wat is je ervaring binnen ons bedrijf?

Ik heb tot nu toe een hele goede ervaring binnen Van Driel-EKB, het is er gezellig en sociaal en als je op kantoor komt voelt het alsof je een huiskamer binnenkomt en staat iedereen open voor een praatje. Ik heb het super naar mijn zin en ik ga er vanuit en hoop dat dit nog heel lang zo blijft.